This is my personal blog....my beautiful journey as a wife and a mother to Funtastic 4!!

My Frenz

Sunday, February 26, 2012

Info Tentang Bayi

Hye gurls...this article was copied from http://b1tt.blogspot.com


Very useful article about baby :1. Sekitar usia 3 bulan, bayi mula menelan air ketuban dan mengeluarkannya kembali sebagai air kencing. Ini untuk melatih sistem pencernaan dan perkumuhannya.

2. Bayi boleh menangis sejak di dalam perut lagi. Sekitar usianya 3 bulan, peti suara sudah mula terbentuk dan bayi sudah mula menangis tetapi dalam diam.

3. Seawal usia 4 bulan, bayi mula meneroka ruang di sekelilingnya. Dia mula bermain dgn tali pusatnya, menghisap ibu jarinya sendiri, berenang-renang, menendang sekelilingnya dan berpusing-pusing di dalam kantungnya. Tetapi lazimnya ibu yang baru pertama kali hamil tidak akan menyedari pergerakan bayi sehigga usianya 5 bulan.


4. Ketika usianya memasuki 4 bulan, bayi akan mula tersedu untuk melatih sistem pernafasan. Bila bayi tersedu, ibu dapat merasakan getaran halus atau denyut halus di perut.

5. Pada usia 5 bulan, bayi mula memberi reaksi kepada bunyi di luar perut ibunya dan akan menutup telinga dengan tangannya sendiri apabila mendengar bunyi kuat.

6. Sekitar usia 6 bulan, memori bayi mula terbentuk dan bayi dapat mengingati dan mengenali suara ibu bapanya dan mula meneroka anggota tubuh badannya.

7. Seperti kita, bayi di dalam perut juga bermimpi seawal usianya 7 bulan. Aktiviti bermimpi ini akan melatih perkembangan otak bayi.

8. Apabila otaknya sudah terbentuk, bayi akan dapat merasai kesakitan sejak di dalam rahim lagi. Apabila ibu tertekan atau stress, emosinya juga terganggu dan menyekat perkembangan mentalnya. (Sangat setuju...)

9. Sebaik sahaja deria rasanya terbentuk, bayi juga dapat merasa makanan yang dimakan oleh ibunya dan boleh mengerutkan dahinya dan memuncungkan mulutnya sebagi reaksi kepada rasa pelik makanan yang dimakan oleh ibu. (Dia memahami kita tau masa ni...cuba sekarang...bila masak tak sedap mula la bersuara...)

10. Sebaik sahaja lahir, pertama kali bayi membuka mata, anak matanya akan membesar untuk menampakkan kecomelannya untuk memikat hati orang di sekeliling terutama ibu bapanya. Sebab itulah bayi nampak comel ♥

7 comments:

 1. malam td mesti baby i tutup telinga dia sebb malam td ktorg tengok konsert allycats, herman tino. haha mesti comel.

  ReplyDelete
 2. Hunny kitty-i pon copy dr kak bitt..heheheh..blog die byk info sl baby & pregnancy...

  etty-hahaahahah..pening anak u nanti

  Bitt-tq for the entry kak :)

  ReplyDelete
 3. haaa tgk2 no 8 tu....hehehehehe

  nad...u'll be ok.. nanti kita shopping sama2 k... JANJI!!!

  ReplyDelete
 4. naddddd.... how ru doing dear.. hope u cepat sembuh.. :) u too syima.. miss korang..! nk join shopping2 leyh?hehehe..aunty renee jadik tukang tolak trolley..hehe.

  ReplyDelete
 5. syima-heheheheh...tu la beb, i mmg stress n asik nanges je..ksian anak2 i kan?nanti i dah ok..kite shopping k...i xbli pe2 pon lagi..jeles tgk ramai m2b dah siap dah bli mcm2...

  renee-hello beb..selamat pengantin baru..how's honeymoon in bali?heheehehehe
  miss u 2 beb...nad dh ok skit..doakan yg terbaek k..nanti i dah btol2 ok..kite hang out ok...

  ReplyDelete