This is my personal blog....my beautiful journey as a wife and a mother to Funtastic 4!!

My Frenz

Monday, November 5, 2012

baby sitter or nursery????

Nad dh bape ari dh unpaid leave nih..nak masuk 3 ari dh...since last Friday.Last Friday Zara's dh Alhamdulillah 5 months and she's healthy. Syukur sgt2 coz Alesya xde problem Kat jantung. Dear readers...premature babies mmg byk Sgt kwn jage.since dieorg lahir xcukup bulan so Kdg2 organ n body system blom well develop. During last month Nye check up..doc ade dgr mcm sound Kat jantung alesya..so doc suruh closely monitor.mmg mase tu Doa Dan tawakal je yg nad ade.nad n family berdoa Sgt spy my twins sihat sentiasa. Alesya Alhamdulillah xde masalah jantung juz Arissa ni nak kne tunggu check up on 15th November ni.last check up and scan...otak arissa cam ade air skit. Doc ckp coz die premature...so otak tu xsempat nak tutup habis.InsyaAllah air dlm otak tu makan hilang sendri but still kne fully monitored. Korang sume tlg Doakan for my twins eh. Sape yg ade anak premature tau la cmne dugaan n ujian jage preemie babies. Doc ckp perkembangan zaras Sgt bgs n sihat...so InsyaAllah nothing to worry. Ok..bab baby sitter...nursery...maid...foooohhhhhh...mmg dh x larat!!!!! Nad dh 3 Kali tukar maid.1st maid umo 19!!!! Aiyooo..aku nk tgl anak kot..Bkn tgl anak pantang...ape yg 19 year old girl can handle???? Lagi lagi nak jage twins...it's not ez ok! 2nd maid nad die ckp xlarat nk jage twins...tu pon nad dh dpt agak coz mase die sampai umah nad...keje die melepak n tgk tv!!!! Bole situ tgk tv...ko ni nk dtg keje ke nk vacation uits???? Pastu byk Kali nad tgk die mcm x careful with the babies... Lepas susu xreti nk burp...pegang babies mcm kekok...aku nk histeria mengajar die cmne nk jage babies... Yg 3rd maid plak...keje ok..but she's having prob with her passport..so kne balik indon. U ols..nk amik maid bukan murah ye..beribu kot kne byr... Hmmmm..pastu nad ade few experienced plak dgn baby sitter. Ade yg Sgt ok...tp due to her commitment..die xleh nak jage twins forever...ade yg hurtful experienced pon ade ok... Pe korang rase bile amik anak Kat baby sitter..Shari kepala benjol..Shari jari berdarah...pastu laki calar la...Aduhhhhhhh..mcm2!!!! Kite pon jd xsnang ati kan? Bile Tanya seems like die xaware babies cmtu...aik???? Wiggins blom lasak lagi..mustahil la diwali guling or jatuh sendri kan????? Sape sanggup nak tgl anak dgn org kan? That's the difficult situation every mom's have to bear... Nad rase since few days nad unpaid leave n jage dieorg Kat umah...they seems happy...kalau x..bile letak je dlm basket dieorg tu...muke memasing dh monyok! Owhhhh..babies do have feelings tau..dieorg bijak!! How I wish n I wish I cud take care of twiggies...but unfortunately..hubby blom well stable. I mean...kalau nad benti...InsyaAllah hubby bleh tanggung basic necessities...tp x bleh merah.nanti xle nk mkn sdap2...xle nk g klcc bile weekend...xbleh nk travel Atleast once a year...n nanti x leh nk blikan twiggies mcm2... And yg plg penting..nanti twiggies x leh minum susu yg bgs..pakai pampers yg bgs...gi jumpe doctor yg bgs... And yes..medical twiggies Sgt Mahal coz even dieorg selsema n demam..nad mmg makan bwk dieorg jumpe paed.since dieorg preemie babies..I juz don't want to take a risk buy bringing them to normal clinic. No...I'm not being paranoid..juz I will make sure my twins gets the best in everything InsyaAllahhh Korang sume tolong Doakan nad eh...nad harap Sgt nad makan dpt keje lain...nad harap Sgt dpt gaji lebih...Ermmmmm nad skang tgh pk2 nak anta nursery or baby sitter? Nad nak anta kt adni kt melawati tu..tp toooo badddd..dieorg dh penuh till 2013!!!! Ermmmmm..mane nk nak cari nursery lagi area melawati..batu caves or keramat??? Ade gak kwn kwn ckp better anta nursery coz kt nursery ade program for stimulating...ade nursery yg Siap ajar the babies flash cards...music n etc. Menarik gak kan? Tp ade jugak org ckp mcm it's too early to let the babies blajar...biar dieorg member naturally as babies.. Korang rase cmne? U ols anta anak kt nursery or baby sitter? Cube share skit.. Tq darlingssss...

16 comments:

  1. semoga zaras membesar ngan sehat dan kuat n semoga u dimurahkan rejeki....sob3333 sedeh belom ada rejeki nak jumpa zaras... T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq beb..Doakan yg terbaik buat Kami ye...smoge ade rahmat Dan kebaikan...

      Delete
  2. pending gak!temporary ni mak jaga..soon terpaksa anta either BS or nursery.last time dah survey 1 nursery,tp TAK SANGGUP nak anta Alisha kat ctu bile tgk environment mcm hampeh aje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu ar..nad pon dok menservey nih...
      Nad xmo banyak Sgt bukak..nanti xbleh jage twins bebaik..n tpt mesti bersih..
      Susah Btollll nak cari

      Delete
  3. Baby saya dulu pun lahir x ckup bulan, 7 bulan dh kua.. Alhamdulillah sekrang dh membesar dgn sihat dan aktif..hope anak awak juga cmtu.. Tapi saya tak sggup berpisah dgn anak n saggup berhenti keje gov and buat business je.. sebab boleh bawak anak pegi keje sesama..Tp saya lagi suka baby sitter kot..tapi tahla, bila tgok memcm sekarang kes..takut pun ada..hihihi..hope dpt jumpa yg terbaik untuk anak k

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hye nisa...tu la..kalau xde byk commitment..mmg dh lame nak dok umah..hehehe
      Tgk n jage anak membesar dpn mata...

      Delete
  4. insyaallah setiap yang berlaku ada hikmahnya...Allah tidak akan menguji hambanya jika hamba tu tak mampu nak tanggung dugaan tu...salam kenal daRi MG

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah..Doakan yg terbaik buat Kami sekeluarga..

      Delete
  5. fes..aty doakan both sihat lelebih lagi arissa...aty pulak yang risau..
    2nd..pasal maid tu...haaaiihh...memang susah nak jumpe maid yang betul2 elok..lelbih2 lagi nak jage anak kite..kembar pulak tu..
    3rd... pendapat peribadi aty...fes 6 month better hantar pada pengasuh...tapi kene gak carik yang ade pembantu since kene jage kembar serentak...after 6 month..carik nursery yang lebih baik...yang boleh bagi aktiviti tuk babies..sbb aty rase..6 bulan tu derang dan pandai nak main tau..:) apepon2..doa banyak2 semoge segale nyer dipermudahkan..setiap kesusahan tu insyaallah ade hikmah yang baik sebalik nyer...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq atty...tu ar risau btol tau...
      doakan yg terbaik untuk anak2 nad eh..

      Delete

  6. my pendapat...u cari nursery yang berdaftar...kat taman samudra tu banyak jugak i tengok nursery yang macam ok..diaorg buat rumah jadi pusat asuhan..u tanya dulu..berapa orang penjaga...u tengok cara dia jaga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mimy..nursery cm ramai babies kan?
      kalau boleh nad nak xbyk babies..

      Delete
  7. Hopefully twins nad sihat-sihat slalo yea^^
    urrmmm BS or Nursery? tak dpt sgt bg opinion
    since my baby pun i jaga sendiri..hihi
    but rasanyer better BS kot.
    tp penat ler plaks kena cari BS yg btoi2 boleh jaga twins..
    best of luck yea nad! moga dipermudahkan^___^

    ReplyDelete
  8. harap2 zaras sihat walafiat.aminnn. memang susah la nak cari bs or nursery yg elok. me pon still MIL yang jaga sebab nursery yang i servey suma tak menepati ciri2 yang i nak. ke i yang fussy ek? hurmmmm

    ReplyDelete
  9. salam nad.. sy hantar my son ke nursery.. mmg byk pro n cons tp bila dah usaha.. tawakal jelah pada Allah swt.. so far ok xde masalah.. cuma bila ade todds yg sakit mcm batuk n flu mmg susah nak elak.. sbb todds ni suka jer ngan baby2 kecik kan.. hihihi.. so before hantar nursery or pengasuh kena tgk betul2.. visit tempat diorng.. datang je secara mengejut.. and ask around la.. tempat yg bole direkemen baik.. accident bole happen mana2 even dlm jagaan kita pun.. itu semua kuasa Allah swt.. yg penting nad da usaha sehabis baik untuk ur twins.. insya Allah..

    ReplyDelete