This is my personal blog....my beautiful journey as a wife and a mother to Funtastic 4!!

My Frenz

Thursday, November 8, 2012

Nak Pantang Selepas Pantang

Salam jumaat u ols...
Ha, korang tau kan..mase nad bersalin aritu..nad mmg xsempat nak berpantang..
dgn xde og jage n anak masuk NICU due to premature...so nad mmg xsempat nak berpantang..
Nad pantang ice je for 44 days..pastu hamekkkkkkkkkkkk ko!!! after that minum la ais sampai skang ok...

Al kisah...pas pantang..beratku naik 12kg!!!
Lepas pantang ye u olssss..orang pas pantang slim melim..aku jadi GEDEMPOL!!!
Hah..mmg sakit ati bile tgk bdn sendri kat cermin...tambah plak sakit ati bile ade org tgur eh..ARE U EXPECTING?? or U DAH PREGNANT BAPE BULAN?
Sedikit sentap yek...ni la akibatnye nad xpantang...

So..dah ramai orang tgur n nasihat nad supaya nad jage badan balik..
Since baby dah 5 months..n air susu dah dah xdeeeeeee..sobssssssss..so dah hbsla nak bf baby..wlupon slame ni atleast dapat la 1-2 oz skali pam..
skang nak dapat stengah oz pon xleh dah..
So my mom dah suruh start makan jamu sume

Dulu nak makan jamu doctor xbg die my babies premature. Doc ckp pati ikan haruan..jamu sume ni mmg good for you..but not for your babies..
So aku pon bekorban la untuk pastikan anak2 aku sihat!
Bagi nad..my twiggies are my everything!!!!

Mase nad dlm pantang..dok stiap hari ulang alik hopital jenguk anak dlm NICU..mmg xberpantang langsung!
Ye la..mase tu mane nak pk diri kite dah...dgn pk anak2 dlm tu bertarung nyawa untuk hiup kan?
Sape ibu2 yg pernah merasai pengalaman seperti nad ni mungkin phm pe yg nad cube sampaikan...
Tengok anak dlm incubator...badan dipenuhi wayar2 n tiub...ko nak dok umah..goyang kaki tido..or berurut sume?
Nad rela..habiskan mase nad mengadap anak 24 jam..wlupon mase tu my babies tido je dlm incubator..
Yup,premmie babies needs lots of sleep ok..for them to gain weight balik.

So nad gagahkan diri ulang alik hospital wlupon nad kne marah dgn ramai org.
Badan nak pakai lama..kene jage..nanti kang eroyan bla bla...
Tapi mase tu nad hanye mampu berdoa supaya Allah kuatkan nad n semuhkan anak2 nad secepat mungkin.
Nad yakin Allah maha mengetahui ....

Ermmmmmm..korang rase kalau skang baru nad nak start ala2 pantang..boleh ke kurus balik?padahal lemak dah jadi tepu?
Kalau nad stop ice n makan style orang pantang...boleh ke eh?
Or nad nak try la makan Alpha Lipid SD2 tu..berkesan ke?

19 comments:

  1. boleh nad...i pun sama macma u nak start pantng balik...tapi nak mulakan dengan ganti puasa ...supaya badan tak shock kalau kita terus nak diet...i choose herbalife dan nak pakai bengkung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. i dah try aritu pakai bengkung...pastu i nye luke czer tu cm bengkak..probably kat luar je dh baik n dlm blolagi..xmo la terbukak..even dah 5 months!

      Delete
  2. Nad, rsnya blh je kot. Klu x bf blh lah diet mkn skit ;) pastu klu rajin weekend blh pkai bengkung. i igt kakak yg urut i tu ckp lps abis pntang pun blh jr urut & brtungku lg. brtungku mmg cepat kot tlg buang lebihan air dlm bdn. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nad aritu pakai bengkung..pastu mcm bengkak balik kat czer tu..trus takut nak pakai

      Delete
  3. boleh cuba nad.tak salah mencuba kan..chaiyok hot mommy!

    ReplyDelete
  4. jom kter sama-sama diet nad!
    iolls tunggu baby iolls 6 months jer
    pas2 mmg nk start diet ler blk..hehehe..
    yuukkk!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..baru nak start diet nih..slame ni makan asal boleh makan...

      Delete
  5. boleh la nad..u boleh diet da since tak bf babies. Lepas tu elok bertungku and berurut skali..lepas pantang pn boleh buat at least twice a month kot kalau tak silap..pakai bengkung skali..tapi jaga2 la bahagian czer tu..risau jugak kan luka yg dalam tu. Ice pn kena pantang sbb my mum kata kalau bnyak minum ice mmg perut sng buncit..hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. i siap beli tungku elektrik tu..hahahah...pasni nak try tungkuperot..i pakai bengkung..skali luke czer bengkak uuuuuuuuuuu..aiyooooooo

      Delete
  6. boleh sis..insyaAllah..kalau kita nak, mcm2 jalan kita akan jumpa..even org yg dah stop bf tapi nak bf balik semula pun boleh..apatah lagi orang yang nak kurus lps bersalin..berjuta orang dah buat..diorang boleh buat..sis pun mesti boleh kan?
    byk produk skrg ni yg bole tolong kita..tp kne selidik dari mana datangnya..selamat ke tak nak guna..ada ujian klinikal ke..halal ke..semulajadi ke..atau byk bhn2 kimia je? aa tuh smer kne amik kira..
    kalau sis nak carik smer kriteria tuh, cuba sis try supplemen shaklee..insyaAllah ada penyelesaiannya..juz email me for more info.. farafadzil[at]gmail.com

    fara
    www.facebook.com/VItaminOnlineStore

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq fara..hopefully dapat la kurus nih..

      Delete
  7. boleh nad u can do it!!!
    nnt mandi rempah..bertungku..urut kalo boleh...makan kena count kalori semua...ais is no no no ye nad..hehehehhehe..i pun baru je nak minum ais balik kencundang konon tak nak minum ais pai 100 hari...hahhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. bebbbbbbbbbbbbb..u kurus beb..boleh pakai baju ketat n jeans lagi..i ni kene pakai baju maternity lagi...uwaaaaaaaaaaaa..tang perot tu xepas beb!!!!

      Delete
  8. Bley naddd. Chayokkk. I pon pernah kena tegur makcik mane ntah. Pregnant lg ke. Rase nk pitam kt situ je. Huhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. bebbbbbbbb..i mmg sentiasa org ingat i still pregnant coz perot i ni mmg boncit..sentap ok!

      Delete
  9. hii nad... jom kita diet sesama.. lnda pun tgh pulun diet, tanpa amik ada2 ubat.. ce try guna diet atkin... kalau nad beli susu sd2 pun kena diet atkin jugak, so, akan kurus sbb diet atkin tu, bkn sbb susu tu.. jom sesama..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye belinda....sd2 tu ok x eh?ingat nak try jugak..+ nak diet..atkins xleh makan nasi kan?

      Delete
  10. Salam, kurus untuk kelihatan cantik dan menawan..di samping itu kita harus menitik beratkn kulit dan lemak yang menggeleber bila penurunan berat badan berlaku...sila hubungi sy Ann 0192887744 jika berminat tips seterusnya..sy sedia membantu.tq

    ReplyDelete