This is my personal blog....my beautiful journey as a wife and a mother to Funtastic 4!!

My Frenz

Wednesday, March 13, 2013

Miscarriage at 7 weeks

Salam alls...
Arini nad penat sgt kat ofc..so mls rasenye nak kuar lunch...
tetibe tringin plak nak tulis entry selepas lame menyepi...
By the way..nad nak cite..bulan 12 aritu..nad baru miscarriage...mase tu dh 7 weeks pregnant...

Mase nad memule tau nad pregnant..nad bli pregnancy test n check kat dm toilet KLCC..bile laju je kuar line  positif tu..trus nad nanges...
Nad mase tu xtau nak ckp cmne..rase mcm xready..ye la mase tu twins baru 6 months...
And nad takut nad xmampu nak handle 3 kids at 1 time..jage twins pon dah penat weh..umah pon dah terbalik...kain baju xsempat nak berlipat..hahahahah
And yg paling nad takut............nad kan baru je czer last year bulan 6..6 months after that pregnant balik?
Boleh ke pregnant?takut nanti rahim rosak bla bla...so first thing yg nad terfikir is nak gugurkan anak tu...Ya Allahhhhhhhhh..berdosa kan?
Tapi nad fikir sebab kesihatan..coz nad baru czer..takut ape2 komplikasi..YES, if kite baru czer n pregnant balik..mmg risk tinggi skit according to doctor...Tapi ajal & maut sume kat tangan Allah...btol x?

So bile nad bgtau org..majoriti sume memberi kate kate yg negatif....sume mcm biar benar?
Ko xplan ke?
TWINS kecik lagi kesian kat twins
Ya ALLAH stressnye nad mase tu...mcm2 nad pk..xtau nak gbrkan camne rase...
sedeh plak bile tringat twins yg baru nak membesarbaru nak dpt kasih syg..dah nak dapat adik lagi...

So bile nad n hubby dah bincang and kiteorg redha n be positive atas rezeki yg Allah berikan, so kami pon pegila jumpe Prof Zainul, kat HUKM. mase tu nak tunggu turn punye la ramai...dekat sehari nad tunggu turn...
So mase tu lapar sgt, nad pon ajak husband gi makan dulu...and mase nad tgh makan tu..tetibe nad rase ade bende mengalir...so nad pon cepat2 gi toilet.
Nad tkejut bile nampak darah kuar...Nad pon call mama nad n bgtau..mama nad ckp tu mungkin bleeding n misscarriage.
Mase tu nad rase bersalah & berdosa sgt..tu la, kite menidakkan rezeki yang Allah bg..skali terus kene tarik balik.

So bile jumpe Prof Zainul..nad ckp tadi baru bleeding. So Prof Zainul bg Duphaston, ubat kuatkan rahim n die ckp if persistent bleeding..maknenye miscarriage.
Bile balik umah, the whole nite nad rase sakit perot yg amat amat sgt..Macam sakit nak bersalin..sekejap rase nak buang air besar..tp bile gi toilet..plup plup darah jatuh dalam toilet bowl...
Esoknye nad pegi balik HUKM, doc buat ultrasound and sedeh gile bile dah xnampak kantung baby...
So mmg sahla nad miscarriage. Sakit perot yg xtertahan..nad mmg menanges2...
so doc ckp kene buat DNC...nad admitted n mintak doc terus buat DNC coz nad dh berguling guling sakit.
Memandangkan nad baru makan roti n minum air...so nad xboleh nak amik full bius. Doc bg half bius..ala2 mcm czer gak...
Nad still boleh rase n nampak ae yg berlaku!
Ngeri btol...mmg rase doctor tekan perot n tolak2 perot agaknye nak bg sume darah tu kuar kot...

Nad kene stay dalam 2 ari kat hospital.Mase tu nad nak kencing pon sakit..rase mcm baru pas czer je...rase mcm private part kite tu dirodok rodok..tp bukan ke DNC mmg kene rodok??

Nad dapat mc for 2 weeks..mase ni nad mmg pantang makan n ais sume..ala2 mcm bersalin gak...
Tapi nad sedeh gak bile miscarriage..so lesson learned...Allah maha mengetahui ape yg dieberikan untuk hambanya..janganla kita menidakkan rezeki yg Allah bg..sesungguhnye Anak itu amanah dari Allah swt...

Kalau itakdirkan nad akan pregnant lagi....nad akan terima dgn redha...wlupon Prof awal awl dah pesan..kene gap setahun at least ye,..awk baru lepas czer..miscarriage lagi.
Tapi nad dah 32 this year..hahaha..xkan nak tunggu 2-3 tahun lagi kot baru nak  pregnant balik??

16 comments:

  1. Alahai... sayangnye..

    Takpe dear, allah yang lebih tahu ape yg terbaik.. :)

    btw, mmg susah nak jumpe org say congrats klu pregnant awal while baby masih kecik.. -ve comment, yes. banyak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..mmg btol..sume negative comments

      Delete
  2. syg mmg syg..tp ada hikmahnya jgk...pasni focus kt twins ok..

    *xpe, smpt lg nk buat another twins..hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu psl..baru nad sedar..kite sebenarnye x boleh menidakkan rezeki yg Allah bg..Allah maha mengetahui ape yg baik buat hambanya...

      Delete
  3. Allah itu maha mendengar nad...takpelah, mungkin bukan rezeki nad lagie..jaga diri yerk..rehat cukup2 ;)

    ReplyDelete
  4. atleast nad dah ada 2 babies kan. so sabar ya dear. okay je mengandung lewat sikit. my mum lahirkan i dulu pun umur dah 34 ke 36 camtu.

    ReplyDelete
  5. Ya allah Nad.. xtau pun. Bukan rezeki twins nak dpt adik lagi. Allah lebih mengetahui apa yg terbaik untuk Nad and family. Tabah ye Nad. Dont blame urself.

    ReplyDelete
  6. xpelah dear...
    rezeki tu ada kat mana2 je kan..Insya Allah ada rezeki u.

    ReplyDelete
  7. sabar..tu sume ujian Allah...kak long ni masih lagi menunggu rezeki Allah, dan amanah Allah...semoga kita sama2 dikurniakan kesihatan yang baik dan kebahagiaan rumahtangga sepanjang hayat..aamiin

    ReplyDelete
  8. Dear Nad,
    Bersabarlah....
    Allah yang tahu kita bersedia atau tak sebenarnya....kita sebagai hamba nak tak nak kena redha....but u have to be strong ya Nad...namau sesedeh dah ek....apa2 pun doakan yang terbaik untuk u sekeluarga ..

    xoxo

    ReplyDelete
  9. Dear U.. Sabar k.. Allah Maha Mengetahui.. Allah tahu akan kemampuan kesediaan kita.. Banyakkan bersabar k... ^__^

    ReplyDelete
  10. Sabar yer nad~

    Anggapla nie ujian untuk nad,lagipun msti ada hikmah sume nie terjadi..
    Insyallah pasti ada rzki lagi pasni,yng penting nad jg dri jg ksihtan..

    ReplyDelete
  11. Ya Allah..sedeynye...bersabar ye..Allah knwos best for u and ur family...

    ReplyDelete
  12. semoga semua yg berlaku ada hikmah.

    p/s doakan nanie preggy juga ye.. hugs n kiss2 utk zaras

    ReplyDelete
  13. tq sume..doakan yg terbaik buat nad eh..

    ReplyDelete
  14. hi nad...sedih pulak baca kisah u...yer la semua kuasa Allah kita manusia hanya planning saja...sudah suratan takdir semua yang berlaku...hope u sabar dan tabah yer..rezeki lain selepas ni In Sha Allah amin

    ReplyDelete