This is my personal blog....my beautiful journey as a wife and a mother to Funtastic 4!!

My Frenz

Monday, September 8, 2014

Q-DEES!

Fooh...
This past 2 weeks, nad mmg bz mencari playschool untuk twins.
Next year twins dah 3 years so i think its about time nak anta dieorg kat playschool..
Probably some of you cakap its too early to send them to school kan?
Memang nad pon rase cmtu..tapi daripada die duduk rumah (currently nad tgl dekat baby sitter) baik mcm die pegi school...atleast they can learn something out of it.
Nad pon berbelah bagi gak nak anta actually..coz dengan baby sitter tu dieorg ni dah comfortable...
Nak tunggu mama die ni mengajar..nad balik pon dah lewat..slalu sampai umah pon dlm 7.30-8.00pm..bile sampai umah..nak mandi..solat...nak bg dieorg makan sume..bile la mase plak nak mengajar dieorg kan?
Ksian tgk twins..so slalu nad main2 jap dgn dieorg..baca buku ke...ajar dieorg color2 mcmtu.
Tapi i would say for their age yg baru 2 years tu..cepat tangkap jugak la.dieorg dah boleh baca 1-10..dah hafal dah.
And dieorg faham if let say nad ckp can you look after aidan?why is he crying?
so twins ni nanti lari pegi dekat aidan..tgk adik die tu...kalau aidan nanges..dieorg mcm tepuk2 suruh diam...hahahaah..good sisters!
pastu kalau nad buat2 sedeh..buat2 nanges..dieorg akan tanye why?mama..mama..why?pastu dieorg mesti cium2 nad..hahahah..sweet je..

Pastu kat umah..dieorg mmg suke conteng2 buku...so kalau anta gi school..xde la tkejut plak nanti kan?
And yesterday after nad dah check out few kindies...nad dah decided InsyaAllah nak register twins kat Q-Dees.
Memule nad mcm xsuke the flip-tech program. Tapi after few times principal die explain..then baru nad phm..
Rupenye dieorg ajar additional program...ingatkan mmg fully computer...
So bile nad check syllabus dieorg...mmg Q dees ni kalau esok twins year 5-6 syllabus tu dah mcm darjah 1 kot...
Agak cuak jugak la kan?ye la..dok pk..boleh ke nanti dieorg cope?mcm ksian je kcik2 kne suruh blajar...

Bile nad tanye few friends yg dah hantar anak pegi Q-Dees, dieorg byk bg positive feedback.
Hopefully twins pon nanti ade positive feedback InsyaAllah...

Nak ikutkan monthly fees nanti double drp ape yg kami byr dekat baby sitter tu..tapi demi memikirkan nak bg dieorg belajar..kne pejam mata je la..
Nampaknye starting next year, kami kne sekat skit untuk shopping..travel mcmtu sume.
Ermmmm..boleh ke eh?kalau shopping tu InsyaAllah mcm boleh la...tp bab travel tu..aisehhhhhh
Kalau xdpt holiday..cmne tuh?

Demi mu wahai anak...Semoga menjadi anak yg bijak pandai eh nanti.
Starting next January, InsyaAllah start la twins ke Q-Dees.
Yang ni masalah nanti..nak kejutkan pagi2 nak gi skolah tuh..adehhhhhh
Mcm skang die marah2 pon..sampai umah baby sitter bleh tido..Nanti dah pegi skolah jgn plak nak tido eh...

Ni Yuran monthly die average dlm RM 600 +

Owh ya..lupe nak bgtau korang..mane tau sape2 yg nak anta anak2 jugak kat Qdees, ni registration die yg nak kene byr :

Registration : RM 1544
Monthly       : Dlm rm 600+ (sebab nad amik full day - after playschool duduk daycare)
Material Fee : RM 370 kene byr bulan Jan & May

Total untuk 1 year : Lebih kurang RM 9,124.00

Mak oiiiii...ni baru playschool je kot...esok luse masuk U..entah mcmane la plak kos nye tuh...
Erm, tapi ramai org ckp nak invest for good education..kne la invest skit...
Eh ye ke?Nad dulu pegi tadika biasa je..masuk jugak U..hahahaha
Dulu lain..sekarang lain kan? Sekarang ni..bdk2 umur 5-6 tahun dah bleh baca buku dgn lancar..
Time kite dulu..mase darjah 1 baru la nak start membaca kan?


Nampak x pool kat belakang tu?swimming class every friday













Harap2 berbaloila nad anta dieorg gi playschool nih...
Semoga dipermudakan semuanya InsyaAllah...

10 comments:

  1. Betul betul, dulu lain sekarang lain :))

    I nak hantar anak i ke playschool juga tapi tak cukup umur lagi :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. tunggu ur kid 3 years (ikut tahun) pon dah bleh masuk. Macam twins InsyaAllah nak masukkan dieorg next Jan, dieorg baru 2 years plus..but bile ikut born year 2012, die gonna be 3 years.

      Delete
    2. Good sharing, Q-dees programmes are renowned, incorporating fun and a holistic concept of learning while empowering children with the foundation they need to exponentially grow. More information, visit:
      http://kidbuxblog.com/q-deed-helps-children-have-great-minds-at-work/

      Delete
  2. dulu kiter masuk kindergarden pun umur thn kan...
    insyaAllah berbaloi nad :)
    gen Z mmg pandai2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye elya..
      sorry for late reply..tu la bdk2 zaman skang ni advance...budak2 umur 3-4 years byk dh bleh baca...

      Delete
  3. Hai nad. .lama i x blogwalking..hehe
    I pon plan nak hantar ayish playschool this year tapi after confinement kot..sbb duk rumah asyik main je, at least kat play school ada jugak aktiviti faedah diorg..bab yuran mmg pengsan kn!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye nana....heheehe playschool dieorg blajar mcm2...so dieorg xboring sgt kan?skang ni fees kindy dah mcm nak masuk Uni dah..hehehehe

      Delete