This is my personal blog....my beautiful journey as a wife and a mother to Funtastic 4!!

My Frenz

Sunday, May 13, 2012

Kenapa Pelu Sombong?Bongkak?Riak

Selamat Tengahari you ols...
Pe kabar? smoga kite sume sentiasa dilindungi dan dirahmati olehNya....

Ermmm....mcm2 yang kite lalui sepanjang kehidupan ni...ade yg gembira..ade yg sedih....yg mane baik dijadikan panduan...dan seeloknye yang buruk dijadikan teladan....

Pernah tak korang sume dihina?dikutuk...dicaci?
Well, i guess mesti pernah kan?
Ape yg korang akan buat?senyap?ignore?atau melatah?

Bagi nadya...memule mungkin kite boleh ignore...tp kalau dah acapkali mengulangi bende yg sama...patut ke kite biarkan diri dipijak dan dikate sesuke hati?
Ok, mcm nadya..memang sejak pregnant mengalami Hyperemesis...which lagi teruk dari  " Morning Sickness".Ape tu Hyperemesis?Sile google eh..penat nak explain panjang lebar :)

Mungkin orang yg xpernah merasa pengalaman hyperemesis or morning sickness mesti xphm..ape yg nad lalui...
mungkin juga kalian menyampah bile tgk nad asik2 moody...lembik...
Tapi korang tau ke ape yg nad rase?
Rase yg xbest...sangat2 xbest....kepala pening..tekak loya...rase nak pitam....rase nak muntah 24 hrs....

Cube pk balik, manusia normal mane yg nak mengada2 buat sakit?keluar masuk hospital?
Korang sume xde ati dan prasaan ke bile tgk orang sakit?
Kalian bongkak?megah?riak...rase pdn muke ko sakit mcmni...aku xpernah kene pon muntah2...
Orang lain pon pregnant...tp xde la ngade2 mcm ko....

Bukan ke bgs kalau korang bg support...bukan harapkan support berbentuk material eh..cukupla bg moral support...tu lagi bgs drp mengutuk dan memperli org2 yg tgh sakit kan?
Alhamdulillah...sejak nad sakit...nad byk muhasabah diri...kite sume manusia biasa..nad pon alpa...xpernah terpk akan diuji oleh Allah sehebat mcmni...
Now nad dah 30 weeks...tp muntah2..loya..badan lembik xpernah hilang...
Agaknye Allah menguji kesabaran nad sampai bersalin kot...moga2 ade hikmah dan hidayah yg akan nad dapat...

Sejak nad preggy..mcm2 nad diuji...erm, xpyh ckp la..mmg btol2 menguji kesabaran...
Cume nad nak pesan...sesape yg xkene hyperemesis or morning sickness tu...korang patut bersyukur....
Korang patut bersyukur korang sihat...xmcm nad yg alami ni...makan xlalu...nak buat ape pon xlarat...
Mesti korang xdpt bygkan..btol x?tp honestly...tu la hakikatnye...even nad nak angkat sebotol mineral water pon rase mcm berat sgt....
Kawan nad yg pernah kene hyperemesis,penah bgtau nad..mase die dulu...nak angkat sudu pon rase xlarat..
SUDU??biar btol??sudu xsampai 1kg kot...tp hakikatnye die mmg xlarat nak angkat wlupon 1 sudu..tp Alhamdulillah, now die dah bhg dgn life die disampaing anak dan suami tercinta...

Setiap bende yg berlaku pasti ade hikmahnye....
Owh ye, berbalik kepada cerita asal....kenapa ade di anta kite yg sungguh BONGKAK?RIAK?
sesuke hati maki dan mencaci org lain?
Korang xsdar ke....yg sume bende yg kite ade hanye la pinjaman daripada Allah semata2?

Kite kutuk org hodoh, hitam, cacat, miskin,bodoh, low class dan sebagainye....
Pernah ke kite cermin diri sendri??
Cantik kah kita, kalau cantik...Alhamdulillah anugerah Allah. Kalau kurang cantek....???perlu ke kite caci org lain?semata2 rase diri kite cantik?
Mungkin kite cantik sekarang...tapi andai 1 hari..anda diduga...muke sopak atau cacat...cantik kah lagi anda ketika itu???

Sekarang mungkin ada sihat walafiat....bangga dan riak...kerana anda boleh lakukan apa saja....
mengata..menghina...mencaci dan bergelak mesra..andai anda diuji kene strok..terus terlantar dan xmampu untuk bergerak mahupon bercakap....mampukah anda bergelak ketawa lagi ketika itu??

Nadya nampak banyak kes depan mata yg mane btol2 menginsafi diri sendiri...
Seseorang yang nad kenal...kaya raya semasa hidupnya...asyik mengutuk..menghina org...nad pon dihina jugak...tapi mase hayatnye terakhir...die sempat telefon untuk mintak bantuan nad anta die pegi hospital....
Tau x die ketika itu, itu la minit2 terakhir dalam hidupnye?? Nad pon xtau yg die pergi secepat itu...
Mase die menghembuskan nafas terakhir....hanye doktor yg ade di samping die....kawan2..family sume kat luar dah menangis coz doctor cakap dah xde harapan...
Sempat x mase tu die nak mintak maaf?
Xsempat....coz die sendiri xtau yg die akan pergi ketika itu kan?

Well, life is too short....seelok2nye..berubahla untuk kebaikkan...ape yg kite ade di dunia hanye la pinjaman Allah semata2...
Andai kate kite dapat bernafas tanpe memerlukan udara...Dapat merasa kenyang sentiasa tanpe memerlukan makanan....Dapat hidup selamanye tanpe kematian....mungkin anda boleh untuk riak dan sombong...

Ingatla...selagi blom diuji Allah..beringatla...coz bile dah duiji..mase tu baru nak tergadah..baru kite nak insaf dan terpk sume salah silap kite...Andai diberi peluang untuk meneruskan hidup...Alhamdulillah...
Andai kate xsempat mengubah diri ketika itu? Wallahualam...

Renung2 kan la....

24 comments:

  1. good entry dear..
    i pon ade fren yg mcm u..until now still ade loya2, muntah2..ujian Allah sume tu..nak hapuskan dosa2 kite yg lampau...sabar je byk2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheeh..tq beb...
      smoga sumenye dipermudahkan nanti...I'Allah...

      Delete
  2. owh dear.. tu la kan.. benda tak kene kat diri sendiri.. sedap mengata, mencaci, mengherdik orang dengan luar biasa sukanya.. well said.. kita sama-sama muhasabah ea.. manusia ni macam2 perangainya kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biesela tu beb, dieorg xkene arini...xsemestinye akan kene selame2nye kan?
      kalau xkene kat dieorg...kat anak2 ke..kat suami ke..kat mak bapak ke...baru dieorg ade akal kot....xpe, kite bersabar je n jgn layan org2 cmni..buang mase...

      Delete
  3. =) semoga dipermudahkan urusan u masa nak melahirkan nanti..amin~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminnnnnn..smoga sumenye selamat beb..doakan untuk i eh..

      Delete
  4. erk entry yg sgt222 menyentuh jiwa... i know how deeply it hurts u inside dear.. ade ke org kutuk2 pasal being pregnant? hish ape la manusia camni, konon jer muslim tapi bleh plak nak kutuk pasal pregnancy org. nanti tgk la kalau dorang pregnant n kena lagi teruk baru tahu!

    btw sape yg kutuk2 caci2 nie? u kena ker dear? wah beraninyer org tu.. seriously i mmg xtau la nak ckp apa,tapi kan sumtimes xleh nak buat ape la kat org2 camni dear, watever u do ade je nak kutuk (pastu act like org baik). Confirm org2 yg suka mengutuk ni bila dah tua akan jadi mak enon@makcik2@mak jemah..hehehe.. my advice, sabar okay..u aminkan n ucap alhamdulillah apa yg dikutuk/caci tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hye renee....lamenye u menghilang...heheheheh
      bz btol pas kawen....bz honeymoon sampai ke paris eh?kelassssssssss...
      anyway how's ur reception kat bali?
      biesela org2 yg xpenah kene tu slagi die sihat walafiat..boleh la kutuk2...
      I'Allah...kalau die diberi peluang untuk rase kesakitan cam i rase...baru die tau langit tu tinggi ke rendah kot...huhhuuhuhuhu

      Delete
  5. nad..ai sentiasa doakan u n anak2..semoga semuanya selamat dah sehat2 nanti... =)

    org yg tak merasa tu...nantikan saja saatnya akan tiba

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq beb....u pon tau cmne sakitnye hyperem kan?smoga sumenye dipermudahkan untuk kite....

      Delete
  6. nad, i paham perasaan u...padahal yg i ni morning sickness ni pun rase dah xlarat,apetah lagi u..i rase u org yang kuat,dats y tuhan bg ujian kat u...
    by de way nad, i kagum dengan u sbb u boleh laui sume 2...kalau i,komaa dah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ida-heard that u pon kene morning sickness...sabar eh...ermmmmm, doakan i still kuat untuk lalui sume ni eh...sakit nye hanye Allah yg tau....

      Delete
  7. nad..sabar yea..i pn smpai skg stil muntah2,huwaaaa.so i fhm perasaan u..ngn nk bw perut lg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'Allah dear....i pon skang ni start balik muntah2 truk mcm 1st trim dulu...
      n bile perut dah smakin besar...lagila mmg rase dah xlarat pon nak berjalan....

      Delete
  8. nad....i ras bahasa u sgt halus ni...hahaha...

    well, takpe nad.ganjarannya lebih... Allah menguji hambaNya tp bila u dpt go thru, besar pahala nya Nad.i tgk u makin hari makin kuat...=)
    persetan kan ckp2 org.mmg la kita rasa sakit kan tp Allah lbh mengetahui...setiap perkara baik tu, ada balasan..dan sebaliknya... lainla kalau org tu tak caya hukum karma, katanya hindu...kekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syima-susah nak explain kat org cmne kesakitan yg i alami....
      xdpt nak digambarkan dgn kate2....i gi keje pon rase mcm diri xproductive....asik sakit je...tp mmg i xbleh nak buat ape...
      gagahkan jugak diri ni gi ofc...wlupon slalu nanges n muntah2 dlm toilet....sakit sgt...tp I'Allah few months to go....
      I sedeh bile kawan2 yg ade disekeliling kdg2 xphm yg i sakit cmne...bukan i mintak sakit cmni or bukan i xtry nak lawan n jd kuat....
      tp xberdaya....
      dah tertulis dugaan i cmni..harap2 sumenye dipermudahkan untuk i...I'Allah...

      Delete
  9. nad tabah sangat! kalau kery haish taktau la.risau gak nnt pregnant mcm mana la.kery ni demam pun dh lembik,huhuuh.tabah k nad.sket je lg boleh tgk twin babies u yg confirm comel itu! yay!

    -Kerry Mirza-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kerry-doakan nad boleh bertahan n kuat eh....smoga Allah melindungi nad n babies sume....

      Delete
  10. byk2 bersabar nad. Insya Allah, DIA permudahkan semuanya..baik utk u n baby u

    ReplyDelete
  11. I'Allah Ctmah...doakan nad eh...smoga segala kesakitan ini akan berakhir...

    ReplyDelete
  12. Nad...sabar yea.takpe...dorg yg xmengalami mungkin xfaham.suka suki je nak kutuk org.kena kat diri sendiri nanti baru tau langit tinggi ke rendah..Takpe.u kuatkan diri.yg penting u & the babies are fine. Insyaallah... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq dear...doakan untuk i n babies k?

      Delete
  13. eiyyyy..spe mulut jahat tu?cekik kang.hehe..apa2 pon, semoga Allah mempermudahkan segala urusan awak & byk2 doa kepada Allah.ye?

    saya baru follow link awk..follow me back ya..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hye Aja..heheehh..tq dear...
      xpela, smoga ade hikmah di sebalik sume dugaan n cubaan nih :)

      Delete