This is my personal blog....my beautiful journey as a wife and a mother to Funtastic 4!!

My Frenz

Thursday, October 11, 2012

Mengandung Kembar

Salam...entry kali ni nad nak cite pasal pengalaman nad mengandung anak kembar...ramai yg message and tanye nad tips2 mengandung kembar.
Alhamdulillah...nad mengandung kembar dgn semulajadi..bukan melalui IVF...
Slalunye if org buat IVF..mmg chances untuk mengandung kembar.

Nad tau nad pregnant kembar bile nad pregnant dlm 6 weeks cmtu...Before nad tau nad pregnant..badan nad naik and selera makan sgt la trukkkkk..sungguh berlera!!!asik makan je tau...
So bile badan dah put on weight tu mula la risau kan? so nad mainla badminton...aktif gak bermain badminton...
Then ade satu petang tu...nad main badminton dgn bebudak office kat Ampang sports planet...tetibe nad rase panas n nak pitam...serious mmg rase nak pengsan...
Nad dah panic..dah basahkan muke dah...pastu staff kat sports planet tu suruh nad mandi...nad pon basahkan badan sume n dok depan kipas...100 + tu berbotol2 nad minum...x gak hilang rase nak pitam tu..
Nafas rase laju gile..kepala rase terhoyong hayang...
Pastu nad muntah...banyak kali muntah...

Pastu esoknye pon nad muntah teruk...sampai 4-5 kali muntah...nad ingat nad food poisoning...
sebab kalau nad food poisoning mmg truk..
Then nad pon gi la doctor...bgtau doctor my condition...nad sakit perut sume..
So doctor pon buat urine test, coz takut kencing kotor. Skali RESULTNYE??? NAD PREGNANT!!!!!
OMG...Mase tu tkejut gile..speechless..hahahaahah
coz nad dok terbayang yang betapa aktifnye nad melompat2 konon nak kurus...pastu bergelen2 100+ nad minum...seb baik mase tu nad xde try any product nak kurus...

Nad trus call hubby..hahahaha..rase xpercaya nad pregnant!!!
Ye la, nad kawen bulan 5 last year, then every month nad tunggu nak pregnant...tp period...hahaha..
Sampai frust tau...so pastu nad ckp dgn hubby..mls la nak pk dah...
tup tup...bulan 11, Allah bg rezeki nad pregnant...


So both me n hubby nak mengonfirmkan lagi yg nad pregnant, Nad gi wat check up kat Ampang Puteri Specialist...Mase tu nampak kantung dah...Alhamdulillah.. :) :)
Tapi since nad start muntah tu..everyday nad muntah dgn teruk...
MasyaAllah..mmg sgt2 TERUK!!!!!
Nad langsung xleh bgn...bgn je nad akan pening n rase nak pitam...
Hospital tu jd rumah ke 2 nad...almost every week nad hospitalized....sbab dehydration...nad kene drip..
Every 2 days nad kene gi hospital untuk masuk air...Mase tu hanye Allah yg au rase nye..
Sampai nad rase mcm xsanggup nad pregnant!!!!
Bayangkan...nad muntah sampai 30-40 x shari...
Horror kan??sampai nanges2 nad dalam toilet...

Then ade 1x tu nad betol2 nak pitam..rase mcm xleh nafas..so nad drive sendri gi Hospital Naluri kat Wangsa Maju...mase tu hubby xde kat umah...
Sampai kat hospital tu...doc check n nad nampak ade 2 bulat...
dlm hati nad...Ya Allah...sakit ape plak aku ni...FIBROID??CYST??
Takutnyeeeee...

Pastu doc ckp...keturunan u ade kembar x? mase tu nad ckp xde coz nad xtau rupenye belah nad n hubby..both ade kembar...
Congrats..u MENGANDUNG KEMBAR!!!!
erkkkkk..nad speechless lagi...
Ya Allah..bile mengandung sorang pon nad alahan truk..bile tau nad mengandung kembar...sure lagi truk kan alahan nye???
OMG..nad btol2 takut....Ya Allah..sakit gile hyperemesis..sape yg pernah kene hyperemesis sure tau seksa cmne...
Pastu nad pk..ready ke nad n hubby nak tanggung both babies?

Sdangkan married couple yg baru ade sorang anak pon mcm2 nad dgr pasal kekurangan duit...
Ye la..bile dah ade anak..byk kene spend untuk anak kan?no more nak pk pasal diri kite kan?
Rase xpercaya bile ade 2 babies dlm rahim..besarnye kuasa Allah...ALLAHUAKBAR!

As expected...alahan nad makin truk...ade org ckp probably during 1st semester je truk...
Nad terpakse UNPAID LEAVE almost 2 months coz nad mmg xleh gi keje langsung...
Nad just terlantar je baring...
Makan xlalu...bile makan muntah..even minum air pon muntah..sampai muntah rase nak terkeluar isi-isi perut...
Pernah nad rase mcm nak minum toilet cleaner dlm toilet coz rase dah xtertahan rase sakitnye...Ya Allah...xtau cmne nad nbak describe sakit alahan yg nad lalui...sampai nad muntah2 darah...cox mcm tekak dah luke coz asik muntah...

Perut lapar,tekak xlalu makan..cmne prasaan ketika tu?
Bile Allah tarik nikmat tu sume...Ya Allah...
Bile nad masuk 2nd trimester..nad kembali bersemangat coz xsbr nak tunggulahan ni hilang...
Selalu org by 2nd trimester dah ok...
tapiiiiiiiiiiiii..hampa!!!
Nanges2 nad...nad tetap muntah stiap hari...
Korang percaya x??nad muntah teruk from day 1 nad pregnant sampai la dalam bilik OT mase tgh operate dok muntah truk..
yup..ni la alahan carryimg multiple pregnancy.

Memang org yg xpernah kene akan ckp..eleh, ngada btol la..sume org pon pregnant akan rase cmtu..rase loya..muntah!!
Ok acceptable la kalau ko stakat 2-3x muntah...tapi kalau ko muntah 30-40 kali mcm aku..n ko still sihat n strong...wa salute lu beb!!!
Nad jd depressed gile...nad rase everything goes wrong!
Keje nad terbengkalai...diri nad sendri nad xdpt urus...husband pon nad xdpt urus...nad xleh wat pe2..melainkan tido je...

Nad pernah rase dunia malap! rase kosong..lost!!!
cube korang bygkan lagi...selama 1st 3 months...nad langsung xleh bgn daripada katil!
even nak kuar dok tgk tv kat luar bilik pon xlarat...nad juz terkurung je dlm bilik...
nad jd moody gile n mmg nad nanges everyday coz sakit sangat...

Dahla sakit muntah muntah...pastu sakit lagi kene drip..masuk air..tangan nad berlubang2 coz kene drip...
Mase nad sakit la nad dpt kenal sape my true frens are...
Ade yg mase nad sakit buat xtau...dlm pkran deorg..argh..ko dah sakit..nak wat cmne...tahan je la...
ade yg kutuk...ckp ala, mengada ngada...

Tq so much pada sape yg byk bg semangat untuk nad terus hidup....xlupe jasa korang sume...
ingat gi nad mase tu syima siap anta air zam zam n kurma untuk nad...
nad mmg xleh makan ape2,masuk ape je sure muntah...
nad asik ngadu kat syima..nad sakit...nad sakit...heheheeheh
Pastu nad pon rajin message raden n hana..cozdieorg pon kene hyperemesis jugak..tp i bet mine the worst kot...
mmg thru out pregnancy nad muntah...

Bile pregnant twins...perot mmg akan besar..ye la, 2 babies dok dlm tu kot...perut nad mmg besar gileeeeeee..mcm bola yg nak meletop!!!hahahahh
Memang nak tido susah..sampai nad kene bli Pregnancy Pillow..bile pakai tu rase lega skit belakang
n perut..

Bile towards 7 months nad pregnant..nad kene gi check up..every 2 weeks.
Doctor nak pantau perkembangan babies..coz untuk twins..mmg risk untuk dapat TWINS to TWINS TRANSFUSION SYDROME (TTTS)
TTTS ni bermakne sorang twins tu akan jadi donor.die akan donor darah..oksigen..makanan kepada the other twins.
So twins sorang tu akan besar n sorangn tu akan kecik.Kalau xdipantau boleh membawa maut...
Bile check tu..Alhamdulillah nad xde TTTS...
Lega hati nih..coz mmg risau kalau twins ade TTTS..


Tapi nak buat cmne..bile nad deliver...twins nad dapat TTTS..
Hanye Allah yg tau prasaan nad dan suami...
Bayangkan la..nad dah buat check up every 2 weeks untuk pastikan kandungan ok...n suddenly bile deliver..mmg twins nad dapat TTTS.


By 33 weeks...nad dah deliver babies thru CZER coz ade masalah sorang terbelit tali pusat.
Dahla mase nad deliver..husbandxde kat sebelah...sobssssss
coz mase tu nad warded coz ade early contraction.
Nad sign sendri suruh persetujuan bedah!

Bile nad deliver sorang twins berat 1.4 n sorang 1.9.
My 1st twin jd donor...mase die lahir..die kecik n kurang darah.
My 2nd twins plak jd recipient..so die terlebih darah.Mase lahir...my 2nd twin tu kulit die meraaahhhh sgt...!
Memang nad risau sgt keadaan my twins mase tu..
Pernah nad rase cm putus asa..kenapa nad diduga dgn begitu truk?
Mase pregnant nad diduga alaham truk sgt..pastu deliver awal...ksian my babies..
Smoga ade hikmah yg akan Allah berikan..InsyaAllah...

Disebabkan nad deliver premature babies...my babies kene dok sbulan dlm NICU...uwaaaaaa
Tapi alhamdulillah..now my babies besar dgn seimbang dah...
2-2 dah start tembam n berat dah nak sama...
dieorg nye berat now 5.6 for Alesya n 5.4 for Arissa.

Alhamdulillah..nad bersyukur dapat menjadi seorang ibu kepada 2 puteri kembar yg comel..
Doakan nad dapat mendidik my babies elok2 eh...
Doakan jugak my babies sihat walafiat dan membesar dgn sempurna eh...

P/S : Next entry InsyaAllah nad cite cmne nak jage premature babies pulak eh..ramai gak yg message nad kat fb tanye pasal nih...






35 comments:

  1. fuhhhh... kagum dengan kesabaran sis.. :)

    semoga ur twins sihat selalu..amin :)

    ReplyDelete
  2. i takut nk carry twins...hehe...

    ReplyDelete
  3. i baca satu2 nad.fuh u memang tabah hokeh :) x semua org sanggup hadapi dugaan camni.

    ReplyDelete
  4. good job mommy.
    u dah buat yg terbaik. Insya Allah ada hikmah disebalik semua tu

    ReplyDelete
  5. mengandungkan twin memang banyak dugaan org ckp memang best tp yg membawanya saje yg tahu..Muntah 3bulan pertama dan bulan terakhir normal kot sbb wan pun rs cmtue gak skg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nad sepanjang pregnancy kene alahan truk...

      Delete
  6. Bnyak ek dugaan nad....rezeki dah dapat dua skali si comel..insyaalah rezeki akan bertambah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah..doakan kami sekeluarga dimurahkan rezeki eh...

      Delete
  7. Dasyatnye alahan u. I yg muntah sehari 5-6x pun dh rsa truk dah. Serik sgt. Inikan pulak u yg 30-40x tu. Sabar hadapi dugaan ye. Hope the twins sentiasa sihat walafiat dan dilindungi Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sgt2 dasyat..sampai i fobia nak preggy...
      tp bile twins dah kuar..hilang segala sakit2 tuh...

      Delete
  8. nad..bace memang ley rase 'kesakitan' tu..tapi aty tetap teruje..!!! aty tak pernah ade kawan yang beranak kembar..dan selalu cerite pekembangan anak kembar..aty terngin gak..walau pon takut..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. aty..heheheh...mane tau pasni u dpt kembar...hohoho....
      tp mmg byk dugaan ler...

      Delete
  9. nad...i baca nak nangis ...u bertuah antara bertuah...Allah bagi u anugerah terindah bukan 1 tapi dua dalam rahim...dan u strong..hope the twinnies akan memahami pengorbanan mama dia yang melalui ini...best tul la baca..rasa nak twin walau banyak pancaroba..tahniah nad again

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq dear..heheeh :)
      tq coz bace pe yg i tulis ni sampai buat u nak nanges eh...
      moga2 ade hikmah disebalik kepayahan yg i lalui...

      Delete
  10. insyallah nad dpt jager baby nad tu smapai besar and jd orng2 yg bijak pandai suatu hari nanti...walaupun nad (refers to me) tak melalui keperitan yg muntah spnjang pregnant just awl2 ajer...still raser perit...nikan lg u...aper2 pun skang alhamdulilah...happy to see u and ur twin munchkin in agood condition...weight dieorng pun dah diconsider bgus dah tu..yup2

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah dear,,doakan yg terbaek buat kami...

      Delete
  11. teringin sangat nak dapat kembar.. tapi bila pk balik sorang pon ponin kepala kalau kembar taktaulah..hihi mungkin insan2 terpilih je kot...;)Yang penting mak kene sentiasa bertenaga dan sihat!! barulah anak2 sihat juga kan?

    ReplyDelete
  12. sy terharu bc n3 awak.interesting sgt.mak sy mse prgnt adik yg twin morning sickness until 5 months.but u almost 9month.tahniah awk sgt tabah.

    ReplyDelete
  13. tahniah nad...awak sgt tabah... sy pn skng tgh pregnant twins..tp alhamdulillah setakat ni ok je alahan x teruk just xselera makan je... hope anak2 sy pn sihat n x kena sindrom TTTS tu... best baca pengalaman awak...

    ReplyDelete
  14. as salam..hai akma..boleh tnye x... selain doktor bgtau u preggy twin.. (masa awal2)
    ada tanda2 x yg u rasa u mmg preggy twin...?
    coz sy pon baru preggy..4-5 week..tp perut mcm penuh kdg2..
    rasa keras2 je kat perut (baby gerak2)
    tp awal lg kan..lebih kurang sebulan mgandung..
    coz sy belum buat checup kat klinik...
    naluri ni rasa mcm twins kot..
    sb sblum ni sy pernah bermimpi sy mgandung ( masa tu belum tau preggy)
    sb missed period..sy beli pregnant test..positif...
    dlm mimpi tu jugak..dktor bgtau sy preggy twins... ntah ler.. - iza

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm... sy xtau pn sy pregnt twins sbb sama je ngn prgnt sblm ni just xde selera mkn je..bile scan masa 9week tu doc tgk de 2 baby... skng sy dh 23week n baby de risiko sorg tu kurang darah...hope akn stabil sbb tkt risiko kandungan mati dalam perut... doa byk2 moga dua2 baby selamat...

      Delete
    2. wslm... sy xtau pn sy pregnt twins sbb sama je ngn prgnt sblm ni just xde selera mkn je..bile scan masa 9week tu doc tgk de 2 baby... skng sy dh 23week n baby de risiko sorg tu kurang darah...hope akn stabil sbb tkt risiko kandungan mati dalam perut... doa byk2 moga dua2 baby selamat...

      Delete
  15. saya juga macam saudari..hari2 nangis...sebab hyperemesis gravidarum sangat menyakitkan...

    siapa x pernah rasa tak kan faham sampai bila2...sapa yg kata mengada ngada tu tunggulah bahagian anda nanti..kalau Allah nak bg rasa sekejap je.. dia boleh buatkan..

    ReplyDelete
  16. Salam..saya pun tgh mngandung kembar skang ni.29 weeks.mmg xlarat sgt2.tiap2 mgu MC.nk jln mmg xlarat da.apetah lg nk drive gi keje jem3 sejauh 35km.hrp2 dptla tgu smp 36 wrrks at least br bsalin...

    ReplyDelete
  17. Utk saudari.nad,mengandung twins mmg btl loya n mnth2 hari2saua pn alaminya.sya sblm ni disahkan triplet tp bby yg sorng tu dh x da tgal 2 org.hari2 mnth n hsptl umh kdua.msk drip pn x hnti2.skrg sya dh 3bln lbh tp msh munth dgn truk n slera mkn dgn truk.asyk tperap dlm.blik.nk bjln x lrt..hanya org yg alami je akn phm n mngerti..tq ats shring ur exprience..♡♡♡

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam nora...
      congrats on ur pregnancy n takziah atas kehilangan 1 baby tu...
      mmg menagdung triplets/twins mmg byk ujian...n bukan sume org boleh tahan n kuat...
      i pon ade few frenz yg mase pregnant detected kembar..tp mninggal sorang tu dlm perut.
      Nad sepanjang 9 months of pregnancy mmg mcm nak mati...setiap hari la muntah sampai tgh czer pon dok muntah teruk.
      u amalkan mkn kurma eh..bg tenaga skit..
      nad mmg mase pregnant twins..xboleh makan lgsung...asal makan muntah..minum air kosong pon muntah...
      mmg mase tu rase disaster gile..sabar eh..xlame lago tu...InsyaAllah nanti when ur babies dh kluar...masyaAllah...u akan happy sgt2...

      Delete
  18. Utk saudari.nad,mengandung twins mmg btl loya n mnth2 hari2saua pn alaminya.sya sblm ni disahkan triplet tp bby yg sorng tu dh x da tgal 2 org.hari2 mnth n hsptl umh kdua.msk drip pn x hnti2.skrg sya dh 3bln lbh tp msh munth dgn truk n slera mkn dgn truk.asyk tperap dlm.blik.nk bjln x lrt..hanya org yg alami je akn phm n mngerti..tq ats shring ur exprience..♡♡♡

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry for late reply..dah lame xjenguk blog..heheheehe :)
      been veryyyyyyyyyyyy bz lately..yup, bertabahla..mmg mengandung twins nad rase mcm nak mati...
      sepanjang mase pregnant nad xbleh nak buat ape except terbaring je....
      rase mcm life meaningless mase tu...
      dah la stiap hari muntah dekat 40x.sumpah xtipu..
      org yg xpenah kene..mmg rase plik...

      Delete
  19. Salam hi nad,
    congrats dpt twin babies. Hopefully blh lg wish congrats tu.
    untungnya nad dpt twins ms 1st pregnancy while iam conceiving twins now 3rd pregnancy! Mmg teruk alahan. Dgn nk lyn ank 2 org yg demanding n lasak.
    Tp nad delivered the twins ms pregnancy brp weeks ye?
    I bru scanned. Both of them xsampai 1kg lg. Punyalah pulun mkn supplement bg bbies besar tp each day I yg makin xlarat.
    Will be reading more on ur twin entries after this.

    bye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..congrats :)
      u pon twins eh...i delivered premature babies at 33 weeks coz mase tu 1 of the twins dah lemas..terbelit tali pusat...
      so ape lagi kne emergency czer la :)

      Delete
  20. Saya pon ngandung twin jugak no 4 & 5..mmgalahan pon double...jadi sgt2 la mals ....sampai skrg pon masih muntah tak mcam kandungan yg sebelum ni...stresssss sgt2 dgn hidop ni...perut pon asyik sakit....tapi sy tau ade yg anggap sy ni mengada2.....tak tahu la kan....adoiii

    ReplyDelete