This is my personal blog....my beautiful journey as a wife and a mother to Funtastic 4!!

My Frenz

Thursday, October 18, 2012

Rezeki

Salam Jumaat u ols...
Semoga hari ini dan hari2 yg akan datang menjadi hari yang baik untuk kite sume...
owh ya...ari ni nad terpk nak wat entry tentang REZEKI...

Ermmm..pernah x korang terpk...or korang yakin...setiap dari kite sebenarnye memang dianugerahkan rezeki..
Jangan korang pk..rezeki just $$$$$$$...noooo..its not all about MONEY!
Rezeki ni didatangkan dlm mcm2 cara...peluang...kesihatan...dari bernafas...dapat hidup...sume tu rezeki...

Tapi kenapa ade ramai org yg still pertikaikan tentang REZEKI??
Ok, last week..nad bwk zaras gi check up..pastu seperti biasa mommies2 sure akan tegur coz tgk nad bwk twins...
so bile time zaras feeding..nad pon kuarkan botol..n as usual, org akan bertanya..EH, NAPE X BG BREAST MILK?? pastu diikuti mcm jelingan yg menjengkelkan...
Hurmmmm...saya campur FM & BM...
Nak wat cmne...sy dah try tp susu xbyk..Si ibu stil xpuas hati...eh, boleh tu...susu ibu mmg cukup untuk babies...
Ok...perlu ke sy explain kepada stiap org yg menanya..kenapa sy bg FM??
Fine...aku emo di sini..nadya dah try mcm2 cara dah...dah try makan mcm2..u name it!!
Lobak putih..habbatus sauda...fenugreek...spirulina..maxelon..don peridone...,minum horlicks..susu..susu kambing..hah!!!hamekkkkkkkk koooooooo..susu aku xkuar2 gak..hbs tu cmno??
Mmg dapat skit bile nad pam...stakat 1-2 oz!
sadis x??sadis kan??

Tapi korang pernah x terpk...xkan nad sanggup nak bg my babies FM??
Kalau boleh..mmg niat nad nak menyusukan babe up to 2 years...awal2 nad dah beli Medela FS..coz mmg nak fully BF...
Tapi sume tu kuasa tuhan..mungkin rezeki nad xbyk nak bg susu for babies...

Tapi nad xpernah putus asa..mmg bg ibu2 yg kalau skali pam dpt 4-5 oz sebelah breast...korang gelak kot bile nad pam 2-2 belah..juz dapat 1-2 oz je...
Kelakar eh??
Nad still pam wlupon kdg2 sedeh bile dpt 1 oz je...bg nad..wlupon skit..nad tetap akan bg my babies...
Nad still berdoa..biarla wlupon skit..smoga nad dpt susukan dieorg sampai 2 tahun...Insya Allah...

Kalau kami ibu2 yg x breast feed anak2 ni..xlayak ke kami digelar SUPER MOMMY?? HOT MAMA??
Kami xcukup hebat kan?sebab xbg anak BREAST MILK??
Adekah susu yg keluar tu datang nye dari kami?sesungguhnye itu REZEKI dari Allah..
Xkan disebabkan terlampau fanatik dgn BREAST MILK...kami nak biarkan anak2 kelaparan???
Nad sedeh bile dgr kdg2..ade ibu2 yg terlampau fanatik sgt dgn susu ibu..wlupon susu xcukup...still sumbat gak tetek tu kat mulut anak..xnak bg FM coz kalau bg FM..nanti anak jadi lembu!!!

Hoihhhhhhh...aku ni pon mak aku bg FM u olssssss...Alhamdulillah xde la aku jadi LEMBU...atau berpikiran seperti LEMBU!!
Nasib baik la my mom xfanatik tentang susu ibu dulu..kalo x..entah2 aku xcukup makan nanti..coz mak takut nak bg FM...hohohohh

Ade org ckp..cube positif...cube pk yg susu ade..susu cukup untuk babies...Ermmmm..kalau dah almost 4 bulan dah hbs positif kot..
nad ade kwn2 yg stakat dpt 1 oz...trus give up xmo pam ok...
nad ni..wlupon setengah jam dok pam...rase nak tercabut tetek dah ras..dpt la 1 oz..tu pon aku BERSYUKUR!!!
yup, nad tetap bersyukur coz still dimurahkan rezeki untuk bg susu kat babies wlupon sikit...

Ok..korang rase korang bgs??dapat menyusukan anak korang sampai 2 tahun???Wahhhhhhhh..syabas BETTY!!!
Alhamdulillah...congrats...itu rezeki korang & anak korang...
Tapi tu xbermakne korang boleh memandang rendah kami ibu2 yg bg anak2 kami FM...
Sume ibu mahukan yg terbaik untuk anak2 mereka...jd hormatila ape yg tersurat buat mereka...
Mungkin rezeki kami xbyk untuk Breast Milk...tapi mane tau rezeki kami lebih kat lain pulak???

Ha...yg selalu sgt cliche nad dgr..owh, beranak OPERATE...beranak C-ZER..xbest la!!!
WHATTTTTTTTTTTTT??? ko rase kami yg beranak secara C-ZER ni so xde pengalaman jadi ibu???
Xde pengalaman sakit??? hohohoho...meh sini aku belah perot ko..baru ko tau kot!
Bersalin normal atau pon czer..2-2 bergadai nyawa...
Sape cakap operate xsakit? senang2 ko je eh...
Aku ni dah 4 bulan...tapi still sakit tau x...
Still xleh nak angkat bemde berat..still xleh nak gi gm..lari atas tread mill ke..or nak bersenam robik sekali pon...
Kalau korang nak tau...bersalin normal...mmg sakit kt EHEM EHEM...koyak skit pastu jahit..then InsyaAllah cepat baiknye....
Korang boleh bengkung...and for sure..cepat kurus dik oitssssssss...

Bagi orang yg bersalin C-ZER?? Dahla perut kene potong 7 lapis...pastu wlupon kat EHEM EHEM xkoyak or kene jahit...rahim kami pon ade effect ok..
Buatnye time operate..hilang byk darah..haaaaa, korang tau e?RISKY ok!!
jangan ingat xde...kan kene potong..pastu baby kan dok dlm rahim..mengembang..bile kami dh kene operate...kami xleh tros pakai bengkong...
So kesudahannye??PEROT KAMI AKAN BONCIT!!!
Memang xdinafikan ade org yg membuat pilihan untuk bersalin secara C-ZER...tp nad rase kalau boleh sume org nak bersalin normal kot..SAVE COST..n snang nak repair balik badan...
Bile kene czer ni ase mcm enjin dah overhaul plak...

Ni bg nad la...nad rase skang..nad dah xkuat cm dulu..sendi  lutut sakit...bongkok lame2 pon effect sakit belakang...
Pastu yg ketaraaaa...yg xbleh blah...perot aku boncit n badan gmok mcm dipam2...
aduhaiiiiiii anakkkk...ni la pengorbanan yg terpakse mama lakukan....
Tapi ade gak org yg bersalin C-Zer..tapi badan slim melim...uwaaaaaaa..aku jeles ok!!!!

Dah rezeki org tu..dapat bersalin secara normal or czer..tu sume ketentuan Allah..yg penting...ibu dan anak selamat..alhamdulillah...

And lagi 1..jgn korang rase..dah ade anak ni dah cukup bagus..dah cukup hebat..
sepatutnye kite bersyukur yg kite dikurniakan rezeki untuk mengandung dan melahirkan anak...
Jangan plak korang rase..eh, si polan polan..blom ade anak...aku dah ade anak..ermmmm, xsesuai la aku nak kawan dgn dieorg...
aku nak kawan dgn org2 yg ade anak je...
hoihhhh!!!kelas u olssssssssss...
Korang sape yg tentukan REZEKI ANAK??
Mungkin si polan polan..blom lagi dikurniakan rezeki untuk mengandung..
Kalau korang tanye dieorg yg still blom rezeki untuk dapat baby tu..im sureeee..sesape yg kawen..OF COURSE nak ade anak btol x?
Kalau la anak ni boleh buat pakai mesin...senang la..
Ingat nak dapat anak senang?? nak buat anak mmg senang..nak lekat..nak jadi blom tentu..wlupon korang buat anak time waktu subur...
owh ye..nad ckp ni berdasarkan pengalaman...bukan entry 18 SX ye dik...
mase nad kawen..nad nakkkkkkkkkk sgt anak..siap kire waktu subur ok..pastu resultnye NAN HADO!
sampai give up akak u olsssss..
at last after 6 months..alhamdulillah..nad dikurniakan rezeki...mase tu preggy..
Jadi sesape readers..frens..yg blom pregnant..jgn risau bebeh...insyaAllah rezeki tu ade nanti..korang sabar n terus berdoa ok??
Sape tau..pasni u ols dapat triplet..hohohohoho...kalah akak yg dpt kembar ni u olssssss..
Korang probably blom ade rezeki untuk preggy lagi skang..im sure korang ade rezeki yg lain lebih dari kami yg dah ade anak...
Contohnye...korang dapat shopping..dapat travel...dapat still berhornymoon dgn si husband...ahaks!!!
Nad ni..chop, skang dah kene bajet2 tau x..mane nak shopping..mane nak travel..mane nak beli susu anak..pampers..saving anak...aduuuhhhhhhh....
x ler cm dulu...kalo stress...kalau bosan..boleh bukak Air Asia nye website...book n fly...travel tiap2 bulan pon xde sape nak marah...
tapi skang??hahahaha..nad nak fly kene book waktu yg lame skit u ols...ye la, nak kne save duitttttt...

Ermmm...dah name pompuan..name ibu...sure la suk shopping...btol x?
kalau xsuke masuk shopping mall pon..shopping 0n9 btol x?
Kalau na ni suke shopping pon...ade susahkan mak bapak korang yg suke benooooooo dok mengumpat ni ke?
Haishhhhhhh...aku shopping on9 pon nak kecoh!!
Rase nak tampar laju2...dushhhhhh!!!!
Memang ler...skang ni bile nad dah bergelar ibu...sedikit sebanyak nad alami FINANCIAL CONSTRAINT!!!
tu xdinafikan...dulu kami hidup ber2..skang kami hidup ber4..
tapi InsyaAllah...kami akan tetap bersyukur atas rezeki yg Allah berikan...
Nad ckp FINANCIAL CONSTRAINT ye..bukannye aku MUFLIS!!
ni kalau stakat beli baju on9 dah sibuk kecoh2..hoishhhhhhhh..si jenab..joyah..hentikan la gossip2 liar kamu itu...
Ape yg nak di dengkikan?? kalau ye pon..aku kurang duit...yg membayarnye aku..eh, mintak tolong en husband byrkan jugak...hahahahaah
Ade aku mintak duit korang???
Xde kan? so DIAM!

Ksian anak aku tau x...xpsl2 jadi mangse gossip mulut2 puaka korang tuh!!!
ape la slhnye..kalau aku bli baju setakat rm 50-60 sepasang...it wont make me any richer or poorer!!
ni panas telinga aku dengar..eh, si nadya tu..ckp xde duit..tapi still menyopping brg2 on9...
Kan aku dah ckp tadi...aku xmenyusahkan mak bapak korang...btol x??
Kesudahannye..xpyh ler nak menyibok hal org..or erti kate lain..xpayah la engkau nak sibuk REZEKI org...
Ni misalye kalau kawan kite menang contest ke..ko akan ckp...eh, die tu menang contest je..dpt brg best2...sombong...berlagak...riaknye...
eh eh..kalau dah rezeki die nak menang...biarla...kalau ko nak menang..ko masuk la contest!!!
ni ko x masuk..tp ko nak dengki?? panggggggg nak??
Ni kalau kawan kite dapat keje baru..dpt gaji besar...ko pon sibuk nak pertikaikan nape ko xdpt gaji besar..
eh eh...yg ko x apply keje lain tu aphal?? yg  sebok gaji si polan polan tu bape byk..bape sikit..aphal??
Ni bile nampak kwn ko bertunang..kawen...ko pon nak berlawan..sape punye majlis lagi hebat...lagi gah...sape masuk nona..sape masuk majalah..hoihhhhhhh!!!
Pastu kalau ko nampak kawan ko beli handbeg baru...ko pon sebok nak berdengki...ko sibuk nak bergossip..ko sibok nak beli handbeg lagi mahal..eh2 eh...ADE AKU KISAH???

Aku percaya dan yakin REZEKI yg dikurniakan Allah...jadi aku seboleh2 berdoa supaya hati aku xbusuk..xiri..xdengki dgn rezeki yg dikurniakan untuk org lain...
Contohnye..PORCHE PANAMERA tu mmg untuk aku...chewahhhhh..tapi aku xmampu..so aku xbeli...
kalau aku nak jugak..mungkin aku kene kumpul rm10k sebulan  untuk 20 tahun lagi..hohohohohhoo
tapi xde aku nak berdengki dgn Fazura yg pakai porche panamera tuh...
xde aku nak heran..or sakit ati...dah die mampu pakai..so ape salahnye..btol x u ols??
 contoh ok...kalau ko xphm jugak....xreti la akakkkkkkkkk...
Kan??xde la akak nak buat FAN PAGE anti FAZURA coz die pakai porche panamera...ketok kepala ko baru tau kan??
Xde la nad nak hasut korang supaya benci die ke..bla bla bla...
Ni ade org yg SAKIT MENTAL...yg xhbs2 dok dengki gn rezeki yg nad ade...ade yg sibuk buat fitnah...sibuk menghasut...aku xphm u olssssssss....
Aku ni bekerja susah payah...bukannye aku anak TAN SRI..yg hidup mewah...
Aku hidup sederhana dan sentiasa beryukur atas rezeki yg dikurniakan oleh NYA...
Dan aku sentiasa berdoa agar satu hari...si polan dan si polan..yg sibuk mengumpat..mengutuk..menghina nad tu dikurniakan balasan lagi truk atas ape yg korang lakukan...
yup, aku juga percaya hukum karma...what goes around..comes around!!!
ADIOSSSSSSS...


Ape kate..di ari jumaat ini...kite same2 berdoa supaya kite sume dimurahkan rezeki...InsyaAllah...


Cheers,
Nad












36 comments:

  1. speecless.. aku yg x der anak ni pun org pandang sebelah mata.. mulut orang nad..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rynn...sabar rynn...nanti ade nye rezki ko..eh..ko kan slalu manng contest...eh eh...heheheheheh

      Delete
  2. Babe..rasanya ni entri u plg panjang sejak u bsalin..hehe.tapi i mmg setuju sgt dgn apa u ckp..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhahahha..terpanjang eh...ni luahan ati yg lame dh terpendam kot..hohohoho...

      Delete
  3. ok kakak nad, i get ur point. ada gak maknusia berpikiran gitu kan? i pun menyampah dgn org gini. jaga tepi kain sendiri dah la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh..kennn...
      nak jugak amik tau psl org..plak tu berdengki sane sini..pijak kang baru tauu

      Delete
  4. nadya - rezeki ada di mana2 kan? insyaallah allah beri rezeki dgn pelbagai cara..

    p/s doakan nanie dpt baby ye.. nak kasi kawan sama twin zarass.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah nani..dont worry..ade rezki u...hanye cepat or lambat..hanye Allah tentukan :)

      Delete
  5. Setuju sangat. Bersihkan hati elakkan iri hati *wah aku berpantun ke haha*

    ReplyDelete
    Replies
    1. btol tu..pulau pandan jauh ke tengah..gunung daik bercabang tiga..
      korang jgn la nak gelabah..busuk ati..nak dengki aje...
      eh, eh..hohoohho

      Delete
  6. btul tuh nad!

    dun worry kiter je yg tau apa yg perlu utk anak kite...n jgn risau...camne cara kiter jadi ibu...kiter tetap ibu...dan seorang ibu tetap mulia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh..tu la..kekadang sentap i dgn comment yg xberasas...

      Delete
  7. wahh...Mama Zaras dh marah...hehe.. I slalu igtkan diri sndri yg rezeki tue Allah yg tentukan sbb Dia Maha Mengetahui... Manusia mulut2 jahat nie sbnrnya xtau apa2 pn cuma ckp ikut sdp mulut je....

    ReplyDelete
    Replies
    1. lieza...mmg marah dear...makin i senyap..makin nak pijak kepala..
      ade yg buat fitnah..mencuri brg2 i..sume sebab dengki dik oits...
      xke rase nak lempang laju2?

      Delete
  8. marahnye pn nadya...sbr2...hehehe..
    lantak lah apa org nak ckp.mulut2 puaka mana boleh tutup. kite je yg tau susah senang hidup kite ni.time kite susah,sengkek...xkan nak sibuk tagih simpati kan?sengkek camne pun kite diam2 je la.as a mom of course la kite nak yg terbaik utk our baby(ies). mana ade mummy yg xnak the best utk anak masing2..kdg2 org suka judge org lain based on their standard.mcm lah dia tu da bgs sgt.hehehehe...

    chill je la....yg penting both zaras happy & membesar dgn sihat! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hohohoho..bukan lagi marah..tp dh sampai tahap benci...
      dok sibuk mengahsut org sane sini...mulut busuk mcm longkang..konon semayang tertonggang terbalik..5x shari pon..tp masih ade hati yg hitam..hohohohoh...

      Delete
  9. Tak faham org mcm ni. Masing2 punya rezeki kan? Semoga kita sentiasa dilimpahi dengan rezeki yg halal. AMIN.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin...semoga kite makin dimurahkan rezeki kan?

      Delete
  10. pjgnye nad. Hehehe.btul tu.stiap org dtentukn rezeki masing2...susu bdan ke susu fm ke...bsalin normal ke cser ke,tu smua ketentuan Allah....

    Abaikn jela org2 yg dengki ngn u tu.....mental kot dorg? Heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..sblom aku pon mental..baik aku luahkan kat cni kan..hehehee

      Delete
  11. I ols setuju dgn semua statement u ols! Kelas gitu!! :D

    *sambil humming lagu selena gomez who says.. who says!

    Btw, I pn annoy kalau org ckp "Bersalin ikut tingkap ke pintu?" Kepala hotak kau! Ikut suka nak keluar mana janji anak tu selamat :)

    Ikut tingkap la luas hahahaha.. ikut pintu bila push nnt tekanan kat baby haaa google la tak caye! (nie point kuat utk sape yg menindas org czer) Kahkahkah!

    Yg penting, pepek tak koyak kena jahit. I dont mind nak belah perut 7 lapis ke ape :P

    Rezeki semua di tangan Allah :) Bersyukur la seadanya. Bila2 je Allah boleh tarik. Kalau kita asyik nak cite/post gambar susu sampai berbotol2 sekali pam.. tanya balik hati "apa niat aku?" Kalau hati bersih, xde sikit pon riak/menunjuk.. wallahu'alam. But at the first place, kenape perlu nak cite/post gmbr susu? Haaaaaa.... jeng3.. tanya sama hati.. lalalalala! Coz to me, rezeki Allah kasi.. bersyukur je.. xyah nk tayang2.. Manusia nie hati lain2.. kalau org yg hati busuk berkata buruk, itu satu doa. Kalau itu baru sorg, dalam 100 org? Kalau 500 org sehari dok tgk gmbr susu pastu ckp "eleh, menunjuk.. nnt allah tarik baru tau" haaa... dah susah kn? Tak dinafikan ada segelintir yg mendoakan kesejahteraan org lain, tp tak dinafikan jugak, ade je segelintir manusia yg busuk ati nie.. kena sentiasa beringat lah :)

    Peace no war. Wink!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan u olsssssss..kelas statement u dear!
      stress je berdepan dgn org2 low mentality cm gini..

      Delete
  12. i love u la nad...ni bagi pihak suara hati i jugak....sampai i dah tak nak buka KIM tu sebab komen situ asik mengkondem kan orang pasal breast feed...melampau betul...itu pasal breastfeed ..belum lagi solid food yang kondem orang bagi nestum....lagi nyampah...apapun jangnla duk pertikai orang ini itu..setiap orang ada cara untuk mendidik anak ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah...kannnnn..xkan nak bg anak makan steak?chicken chop kan?

      Delete
  13. "Pastu yg ketaraaaa...yg xbleh blah...perot aku boncit n badan gmok mcm dipam2..."

    couldn't agree more..dah setahun kot.. the tummy remains there.. tensi

    ReplyDelete
    Replies
    1. beb..i ni haaaaaaaaaaaa..perot mcm still mengandung ok..kalau jalan org still ingat aku ni preggieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
      grrrrrrrrrrrrrrr...cmne nak kurus eh...baru bersalin trus allignment lari..sobs sobs..

      Delete
    2. i lepas setahun pun gomokss.. sedey okey.. sobs sobs

      Delete
  14. abaikan aja mulut2 puaka tu.
    kita tau apa yang kita buat n Allah lagi maha mengetahui.
    apa2 pun enjoy ur BF journey n Insya Allah zaras dapat rasa susu mommy nye till 2 years old..amin

    ReplyDelete
  15. Tiru uya : bersihkan hati. elakkan irihati! dapat?

    ReplyDelete
  16. dear.. im 10000000000% with you... saya jugak seperti nad.. susu badan ada la sesudu kecil bila pump... and czer sbb emergency.. mmg ramai makcik makcik kt luar sana underestimate mommies mcm kita..

    kuatkan hati... move forward.. because yang cakap belakang ni always tinggal belakang.. always at the back...

    salute!

    ReplyDelete
    Replies
    1. go mummy go..pk positive je ni dear...dieorg ingat pam susu tu mcm pam air ke?trus kuar??/haishhhhhhhh

      Delete
  17. Dear,mmg teruk kan org yg pndng negatif kt fm.bukn dosa pun.mak liza 8 0rg ank,ada abg kmbr lg liza.tp semua minum susu tepung.ok je.dh xde susu nk wat mcmne.sbr ye dear,rmai btoi org yg kepochi dgn khdupn nad.teruk sgt2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rezeki susu badan or rezeki tepung tu masing2 kan?asalkan dpt minum susu..sihat..alhamdulillah...btol x?

      Delete
  18. betullllllllll..kekadang segan nak kuarkan botol depan orang ramai sebab satgi ada je nak menjeling..padahal kekadang dalam botol tu ebm kot.

    ReplyDelete