This is my personal blog....our journey towards the wedding and my day to day experience as being a mother to 2 beautiful twin babies

My Frenz

Monday, October 22, 2012

Review Pampers

Hye :)
arini nad nak cite pasal pampers pulak..hohohoho..dah xde cerita ke nad?pasal PAMPERS pon nak review gak?
Bagi nad pampers ni penting tau...nad pernah tertinggal bawak pampers time kuar..aleh2 kene stop kat giant bli sekotak pampers baru tau...
Tapi nasib baik pampers tu keperluan babies..so kalau bli pon xrase membazir..

Korang tau x pampers ni mahal??
Nad xde mase nak pakai kan babies lampin or CD( Cloth Diapers)...kalau korang rajin...sila pakai..jimat duit ok!
Sekotak pampers pon mau rm50 tau x...xsampai sminggu dah hbs my twins pakai...

Selama ni nad mmg pakai kan dieorg mamy poko..nad rase thats the best pampers so far...
Mmg kalau babies kencing..die xbasah sgt..kire bearable la..serapan bagus
Tapi nad mmg biasa tukar pampers max 2 jam...wluon pampers tu still mcm kering...tapi dh nampak kuning coz kencing kan..nad mmg akan tukar...

Xmo babies kene rashes kat bontot..ksian wooo..
mase dieorg dlm NICU aritu..nurses kat sane terlampau rajin..sampai xde mase nak tukar pampers ...alehnye habis bontot zara's merah n melecet!

Aduhhh..sakit tau x..cube kite melecet kat peha...ha, rase x pedihnye??
Memandangkan pakaikan mamy poko for babies...mamy pon dah jadi mamy pokai!
Mane xnye..1 helai pampers tu almost rm1 tau x...kalau dah sminggu bape..sbulan bape??
Nad spent for pampers je dlm rm500 cmtu tau x...erkkkkkkk

So skang ni nad kene amalkan prudent spending!!!
kene train babies pakai pampers yg affordable..xleh pakai pampers mahal je anak oits...baik la mama simpan duit tu masuk tabung!
Pakai pameprs mahal2 nanti buang gak...

Selame ni nad pernah pakai bli whoopee..bli mase kat baby expo...
Nad xbape suke coz die mcm cepat basah..kadang2 bocor kat suar bile zara's kencing banyak...
Nad pernah pakai pampers Baby Love..mase tu my mom bali kat Jusco..dlm rm30 xsilap...
Owhhhhh..zara's xsesuai pakai eh..bontot trus merah!
Kadang2 terpk..high maintenance btol bontot the zara's...
Camne die tau pampers murah ke mahal eh?

Semalam nad gi carrefour...ha, tgh ade promotion pampers n susu..samapi 25th October ni tau..
Nad bli Mamy poko Size S-48 pcs..juz rm32 je..murah kan?? Slallu nad bli rm45.
Pastu nad tgk ramai org amik pet pet...ermmmm, xpernah plak try. Based kawan2 nad..pet pet x bape ok..erm, xtau la..
Nad bli 1 kotak pampers pet pet  size M- 80 pcs RM 30 saja!!!
murah eh?jatuh dekat 40 sen je..affordable la drp mamy poko rm1 kan?

Nad bli 1 paket je coz takut nanti zara's x sesuai...
Nad dgr huggies pon bagus gak..ramai org ckp ok..
nad nak try gak nanti huggiesla...

27 comments:

  1. Saya dah try huggies, pet2, drypers n mami poko... saya prefer mami poko n pet2 lagi.. huggies suka bocor,pape pun itu pendapat saya...mami poko still the bestlah for me...salam kenal dari saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. mamy poko mmg the best..pet pet nad xtau..xtry pakai lagi..kalau ok..nak borong lagi kat carrefour...
      salam kenal :)

      Delete
  2. mami poko memang terbaik ar aty pernah cuber...tapi tu ar..memang pokai gak ar..walaupon sorang anak...sekarang dan masuk 6 bulan ni pakai saiz M kene pakai 2 pack setengah...so aty pakai huggies..or drypers..or pet pet..heheh..so far semua ok tuk anak aty.. eerrr...aty pon pernah tertinggal pamper dalam kereta asben gak..waktu gak ar anak nak poo poo..huhu...siap pakaikan napkin lagi..hehehe...;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. aty..mmg mamy poko jadi mamy pokai!!
      hahahahah :)
      nad 1 pack tu xsampai sminggu pon tau...pengsan!haaahhaha

      Delete
  3. From newborn smpailah saiz M, Naurah setia dgn Petpet. So far memang tak ada nappy rash, atau tompok merah. Tarik nafas lega hana, sbb petpet tu sgt murah la berbanding mami poko. Plus petpet xpernah lagi bocor walaupun dia kencing banyak, kulit still kering tak lembap pun. Then pernah gak guna whoppie, xsuka! selalu bocor bla wee wee and poo poo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nad baru nak try pet pet ni..harap2 ok la...
      Zara's ni skin die sgt2 la sensitif..owhhhhhh..inherit from me!hahahaha
      harap2 xde la rashes..

      Delete
  4. pet2 since HM baby. lately je aku guna 2 pampers. babylove night tape and its so wroth it coz tahan 6-7jam serapan time mlm. pet2 pakai siang je

    ReplyDelete
    Replies
    1. baby love baby zaras pakai..bontot merah..
      mamy poko paling sesuai..tp nak try pakaikan pet pet bile siang..harap2 ok..

      Delete
  5. MamyPoko thorbaek! Hihi. I still stick ngan MP walaupun post before nie merungut sbb diapers tu akan menghasilkan bau yg kurg menyenangkan :)) But who cares.. janji permukaan diapers tu lembut dah cukup! :D

    S 48 rm32 murah la.. but lagi murah kalau borong mase baby expo nad. I borong sejak debot belom lahir.. s-48 cuma rm28 je ;) Berbaloi baloi. Amik kau.. berkotak2! Haha..

    Nov nie kalau MP join expo, nak borong size M pulak. 2 pack size M66 selalunya promo rm60 (kalau tak silap la..)

    I x suka petpet sbb cutting kecik. Mcm whoopee. BabyLove pon I beli, tapi mcm xbyk pakai sbb I rasa permukaan dia kasar. MP jugak yg lembut bak baldu. Chewah!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha..u ni boleh jadi duta MP nih..hahahha :)
      time expo mmg murah eh?
      i aritu pakai kan twins size M..tp mcm besar..hohoohoh..sp twins still bleh pakai size S..
      mmg plan nak borong ni time exo kang...

      Delete
  6. Huggies cepat bocor!! Baby i baru 2 minggu..dah 2 kali bocor tme dia poo poo.bocor truk tau.sampai ke baju suma..

    ReplyDelete
  7. serius, i gune pet2 n mamy poko juga.. pet2 pun ok

    ReplyDelete
    Replies
    1. nad baru nak gune pet pet..harap2 ok la

      Delete
  8. MP memang terbaik la.expo yg lepas borong dr size NB hingga M. pet2 pun OK gak. bila Alisha dah masuk 5kg, i start pakaikan size S. harian pakai pet2, jalan2 n tido je tukar ke mamy poko. huggies kaler merah n diapers pun dah pernah try. cawat pendek n mmg cpt bocor.nak2 Alisha kuat menendang sana sini,confirm2 pampers dah terbelontoi ke bawah sket.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la yg nad nak buat skang...nak try pakaian pet pet bile siang..MP juz pakai bile mlm n kuar je...

      Delete
  9. nad...i pakaikn petpet time siang utk farish...mlm i pakaikn mamy poko...for me petpet bagus & murah! i dh try mcm2 brand, for me petpet & mamy poko paling best! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. pet pet ok kan...ade byk good review gak untuk pet pet eh..tu la...memandangkan mamy dah pokai..juz nak try pakaika mamy poko mlm je..hehehhe

      Delete
  10. my Hana, since born till now mmg pkai mamy poko je.. pernah try pet pet, drypers n huggies.. tp cm x sesuai lak kt dia.. i klu beli pampers, jarang beli kt pasaraya besar.. melainkan klu ade jcard je i beli borong.. hahaha.. slalu nye i beli pampers n susu hana kt kdai ubat cina.. sbb kt situ la pampers n susu murah.. mamypoko m72 klu kt pasaraya mostly rm56 above.. tp kt kdai ubat cina, i dpt rm40 je... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai org ckp pampers n susu murah kat kedai ubat cina...i try cari kedai ubt cina..tp xjumpe...kat mane ade eh?

      Delete
  11. trueee.mamypoko d best.tp tulah kene wise spend.i guna bila malam or jalan2.tgh try pet2. whoopee mmg cm haremmm. kencing lencun berak bocor skit.tah hape2.iklan je cute.haha.huggies xtry lg.baby love ok. so far bontot anak i apa2 pn dia tibai n ok.hahaha,maknye jela kene cut cost on pampers skit.cuma xsmpai lg tahap nk pkai pampers tesco.bapaknye tak bg takut xpsl drpd ok terus ada rashes ke apa haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah..i rase MP mmg the best pampers so far...oleh itu..hargenye pon mmg la best :)
      Ade org ckp kat hero pon MP murah..i nak tunggu expo la...nak boronggg

      Delete
  12. Kina pn slh sorg mamypokai..hahaha..tp mmg ade 2 jenis pampers..1 yg murah 1 yg mahal..mamypoko mmg best kl mlm & keluar bjalan2..

    ReplyDelete
  13. vote for mamypoko jugeee...the best! i bli jumbo pack last week kat TESCO..M66 = RM41.65..trus grab 2 pack...next expo nak borong gile2..nak bli yg jumbo pack kalo ade..hehe..mcm2 brand dah try..tp mamy poko tetap di hati...walopon sebenarnye mikhail ok jek pakai pape..tp mamanye yang memilih..ahah..tp kalo ujung bulan tetbe mamypoko da abes, diapers pape pun i bedal aje lah..ahahah..baby love aritu try gak dpt sample mase expo..ok gak la utk mikhail..yg night tu..hehe..

    ReplyDelete
  14. marissa pakai pet pet,ngn pampers. so far okay sebab maybe dia still pakai size newborn kot. takde bocor lagi. kalo dah start bocor nak kena tukar mamypoko gak la. tapi at least harga diapers dia skang lagi murah dari pakai premature diapers masa kat nicu dulu. yang premature diapers tu satu rm2 tau nad...satu plastik ada 25 keping. tak sampai seminggu abis.pengsaaaaaaaaaaan.

    ReplyDelete
  15. Saya guna Dryp**s je untuk anak saye.. So far so good.. at par.. tapi better than Hugg**s. nak guna Mamy Poko, tak mampu lah.. mahal sesangat.. Tapi kalo pull up pants, saya guna mamy poko sbb murah pula..

    ReplyDelete
  16. Anak buah saya seramai 4 org dr kecil smpi sekarang guna whoopee .. entah lh tgok akoy jer,aktif terkinjer2 smpi londeh pempers tu penuh dgn air kencing tdk plak bocor....

    ReplyDelete